Ajankohtaista

Tikomet investoi aurinkovoimalaan

Asennus lokakuussa

Tikomet jatkaa Keski-Suomalaista trendiä, ja investoi aurinkovoimalaan Seppälänkankaan tehtaan katolle. Aiheesta kirjoitti myös sanomalehti Keskisuomalainen keskiviikkona 24.5.2023 (https://www.ksml.fi/paikalliset/5949684 (vain tilaajille)).

Tikometille aurinkopaneelit asentaa suurin suomalainen aurinkosähköratkaisuja tarjoava Solnet lokakuussa 2023. Toimitusjohtaja Teemu Liukkonen kertoo haastattelussaan Keskisuomalaiselle, että tavoitteena on asentaa niin paljon paneeleita tehtaan katolle, kun mahtuu ja määräykset mahdollistavat. Yritys on saanut myös Business Finlandin 15 prosentin tuen aurinkovoimalan hankintaan.

Tikometilla energiaa kuluu tuotantoprosessin takia paljon, noin 10 000 megawattituntia vuodessa. Uuden aurinkovoimalan arvioitu tuotto on 330 megawattituntia vuodessa, joka on pieni osuus kokonaiskulutuksesta mutta sitäkin tärkeämpi.

Tikometissa käytetään muutoinkin vihreää sähköä, tuuli- ja vesivoiman muodossa. Seppälänkankaan tehdas lämmitetään Alvan tarjoamalla vihreällä kaukolämmöllä, joka tuotetaan Jyväskylän Rauhalahden ja Keljonlahden voimalaitoksilla maakunnallisella puupolttoaineella sekä Mustankorkean biokaasulla.

Itävaltalaisen Plansee Groupin kahdeksan vuotisen omistuksen aikana on toimintaa ohjattu myös konsernin tasolta kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan. Myös vihreän energian lisääminen entisestään on osa konsernin vastuullisuusstrategiaa. Vertailukohtana voi pitää toimitusjohtaja Liukkosenkin haastattelussa mainitsemaa seikkaa siitä, että Kiinassa vastaavan tuotantolaitoksen päästöt ovat noin satakertaiset Jyväskylän tehtaaseen verrattuna.